EPA-föräldrar utan ansvar i Stigtomta

"Ungdomar i den här åldern borde inte ha dessa fordon som leksaker" anser insändarskribenten. Arkivfoto

"Ungdomar i den här åldern borde inte ha dessa fordon som leksaker" anser insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-08-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Funderar du på att flytta till Stigtomta? Då ska du nog tänka om. Sedan rätt länge är gatorna här ockuperade av en mycket stor mängd EPA-traktorer. Det råder en laglöshet bland de unga som kör dessa som är högst anmärkningsvärd.

Ett tiotal av dessa bilar verkar ha en tävling i vem som törs och kan köra fortast på en del gator. Det handlar om 75-80 kilometer i timmen och ibland mer! Det är ett under att det hittills inte skett någon allvarlig olycka, att någon människa eller djur blivit påkörd. I karavaner framför allt på kvällar och nätter så härjar dessa ungdomar fritt med höga hastigheter, högt ljud från högtalare, andra höga ljud från gasningar och motorer. Vidare är de ett miljömässigt elände med alla utsläpp som sker med tanke på den höga grad man cirkulerar runt i Stigtomta med omnejd.

Ungdomar i den här åldern borde inte ha dessa fordon som leksaker. För det är vad det är här, inget annat. Och att de vid den åldern skulle ha någon form av ansvar för det kollektiva Stigtomta kan vi glömma. Att småbarn och äldre vill sova tidigt bryr man sig noll om exempelvis. Att föra så högt ljud som det bara går tycks vara mantra för dessa.

Huvudansvaret för allt det här ligger på föräldrarna i Stigtomta som inte bryr sig ett smack om vad deras ungar gör. Ibland hör man begreppet "stolta EPA-föräldrar", det är bedrövligt. Då har ju de här föräldrarna inget ansvar alls för sina barn och övriga Stigtomta. Att Transportstyrelsen för några år sedan underlättade reglerna att bygga om till EPA har medfört mycket elände för annat och andra.