Erbjud äldre kvinnor mammografi – på hemsjukhuset

Moderata seniorer vill att kvinnor över 74 år erbjuds mammografi – och att de slipper åka till Mälarsjukhuset för undersökningen.

Moderata seniorer vill att kvinnor över 74 år erbjuds mammografi – och att de slipper åka till Mälarsjukhuset för undersökningen.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2022-08-11 07:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården ska vara rättvis oavsett ålder, men fortfarande finns stora skillnader mellan de olika regionerna. När det gäller mammografiscreening kallas kvinnor från 40 år till 74 års ålder till bröstundersökning. Efter 74 års ålder måste kvinnan själv ta initiativ för att erhålla en remiss till mammografiundersökning. Inte nog med detta utan undersökningen genomförs ej längre på hemortssjukhuset där man tidigare undersökts. För kvinnor i Sörmland gäller att alla måste resa till Mälarsjukhuset i Eskilstuna även om man tidigare undersökts på sjukhuset i Nyköping eller Katrineholm. Styrelsen för moderata seniorer har påtalat detta utan gehör.

Region Norrbotten erbjuder numera kvinnor upp till 80 års ålder att genomgå mammografiscreening även om Socialstyrelsen satt taket vid 74 år. Man hävdar att det saknas vetenskap om nyttan med screening bland äldre. Men internationella studier visar att äldre har samma nytta av mammografi som yngre. Risken att avlida i bröstcancer har minskat under de senaste åren, men det gäller endast upp till 70 år. Överlevnadsprognosen vid bröstcancer är hög, från 50–69 år ligger den på 80 procent. För kvinnor över 75 år ser det betydligt sämre ut – bara 64 procent överlever. Skillnaden kan framför allt kopplas till att äldre kvinnor inte kallas till mammografi.

Mot bakgrund av detta är det hög tid att lyfta upp frågan på politisk nivå och möjliggöra att äldre kvinnor kan få sin undersökning på hemortssjukhuset samt att eventuellt regionen tar ett eget beslut och höjer åldersgränsen så äldre kan kallas till mammografiundersökning.