Ett döende centrum?

I en stad som vill växa med cirka 15 000 invånare fram till 2030, är ett döende centrum inget annat än ett bakslag. Skriver Stefan Karlsson

I en stad som vill växa med cirka 15 000 invånare fram till 2030, är ett döende centrum inget annat än ett bakslag. Skriver Stefan Karlsson

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2020-12-10 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler butiksägare vittnar nu om färre kunder i sina butiker och allt fler lokaler gapar tomma. Pandemins roll i det hela ska inte underskattas, men även innan covid-19 tog ett järngrepp om Sverige gapade lokaler tomma i Nyköping och man kunde med egna ögon se hur allt färre människor rörde sig i de centrala delarna. Näthandeln och köpcentrumen heter de stora vinnarna i dragkampen om kunderna.

”Det spelar ingen roll”, säger de som sitter hemma och bläddrar efter de billigaste priserna på nätet. ”Mig gör det inget”, säger de som aldrig besöker centrala Nyköping. Är det då verkligen så här majoriteten vill att utvecklingen fortsätter? Vad säger de långväga turister som åter lär anlända när pandemin klingat av?

I en stad (jag skriver inte kommun då majoriteten av de mindre orterna fortsätter att ignoreras) som vill växa med cirka 15 000 invånare fram till 2030, är ett döende centrum inget annat än ett bakslag. Är det en oskriven lag att allt är bättre nu än då? Är det inte små, mysiga och kundvänliga butiker vi vill köpa våra varor i? Vill vi inte efter avslutat köp sätta oss ned med vänner och bekanta för att inta kaffe och kaka på ett mysigt litet fik?

Det finns handlare som lägger ned oerhört mycket tid och pengar för att möta kundernas krav och det finns många kunder som gör allt för att behålla det som fortfarande finns. Fast de som sitter på makten att göra de nödvändiga förändringarna bemöter utvecklingen med en knappt hörbar suck.