Euro: Den nya officiella valutan i Sverige?

Detta är ett tillfälle att ansluta sig till valutaunionen och få Euron till vår officiella valuta, skriver Carl Gustaf Wennerholm.

Detta är ett tillfälle att ansluta sig till valutaunionen och få Euron till vår officiella valuta, skriver Carl Gustaf Wennerholm.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Insändare2021-08-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en orolig tid. Klimatångest, vad skall hända med vår jord? Kriminalitet breder ut sig med internationell maffia. Dagliga mord. För inte så länge sedan var mord uppseendeväckande, inte så nu. Vidare, så kallad cyberattacker som kan slå ut det mesta i samhället. Vårt fredliga land, det s-k-folkhemmet vart är det på väg.

Ett sent påfund är att plötsligt vi skulle ha nya pengar. Vi fick små ynkliga mynt som knappast gick att läsa valören på. Våra tidigare pengar blev värdelösa. Besparingar kunde förloras snabbt. Istället blev kortbetalning det gängse. Men det förutsatte att alla plötsligt skulle ha betalkort och kunna hantera det, även 100-åringar.

Jag ska bara ha en kaffe och ett frimärke, kan jag betala kontant? Nej, vi tar inte emot kontanter, det får man höra i affärer och restauranger. Vi är alltså på väg mot ett kontantlöst samhälle. Men finns pengar överhuvudtaget? Fiktiva valutor florerar, Bitcoin är ett exempel, som lurat många till investeringar och förluster.

Vårt allt större beroende av el gör oss mycket sårbara. Slås den ut, paralyseras hela samhället, bland annat betalsystemet. Vi skulle inte kunna handla eller köpa någonting. Våra elbilar stå stilla, värmen i våra bostäder upphöra. Så enkelt skulle det kunna göras att slå ut Sverige.

Under Karl XII:s sista regeringstid infördes nödmynt. Landet var fattigt efter de olyckliga krig som förts. Den stolta stormakten hade halverats. Alltså sedan den tiden för 300 år sedan har vi inte haft nödmynt, men nu har vi det, då vi tror att vi lever i överflöd. Ganska ynkligt, försiktigt uttryckt.

Uppenbart är att vi måste få tillbaka en valuta, en erkänd sådan som kan respekteras i vår omvärld också. Detta är ett tillfälle att ansluta sig till valutaunionen och få EURON till vår officiella valuta. Det skulle omedelbart erkännas och välkomnas av våra europeiska grannar.

Läs mer om