Folkhälsomyndighetens riktlinjer för förskolorna är bland annat: Markera avstånd. Möblera om/skapa utrymme. Digitala möten. Möjlighet att tvätta händerna med tvål, vatten samt erbjuda handsprit. Undvika att många personer samlas.
För många i förskolan känns det som om riktlinjerna inte är realistiska.
Barnen har behov av närhet, tröst, sitta i knät, få somna hos någon pedagog. Barnen leker nära varandra, nära pedagoger. Barnen behöver hjälp vid måltider, i hallen, toalettbesök/blöjbyten. I den pedagogiska verksamheten behöver pedagoger vara nära. Det gör att pedagoger och ett eller flera barn inte kan hålla avstånd till varandra.
Hur påverkas små barns självkänsla om pedagogerna som ska stå för trygghet plötsligt håller avstånd?
Om familjemedlemmar är isolerade eller i karantän förväntas barnen vara på förskolan. Vem lämnar och hämtar barnen? Pedagogerna har ingen möjlighet att skydda barn/pedagoger som tillhör riskgrupper eller lever tillsammans med riskgruppspersoner. För barnen är det viktigt att pedagogerna håller sig friska så att friska barn kan vara i förskolan, men de som bestämmer väljer att aktivt riskera hälsan för dessa.
Covid-19 är en droppsmitta, folkhälsomyndigheten kan varken bekräfta eller dementera om den sprids via ytor. Pedagogerna stärker städningen på förskolorna. Förutom läroplanens uppdrag ska de tvätta och desinficera leksaker och ytor. Pedagogerna har ingen utbildning i vad som ska användas så städning blir giftfri och verksam mot virus. Det tar otroligt mycket kraft och tid från barnens utbildning/undervisning. Alltså uppstår det tid av barnpassning på förskolorna. Att det städas extra som våra skolchefer säger, görs alltså av utbildade pedagoger som nu städar istället för att fullfölja uppdraget. Trots minskad arbetsstyrka, ökad arbetsbelastning och brist på tid.
Nu måste ni som arbetsgivare ta ert ansvar för elever och personal och skydda dem i förskolan.