Få klarar hyran i nybyggda hyresrätter redan i dag

Fri hyressättning är inget annat än frihet för fastighetsägaren att sätta vilken hyra den vill, skriver Hyresgästföreningen i Sörmland.

Fri hyressättning är inget annat än frihet för fastighetsägaren att sätta vilken hyra den vill, skriver Hyresgästföreningen i Sörmland.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2021-06-30 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Centerpartiets insändare 22 juni

Martina Johansson och Martina Hallström skriver att Centern vill lösa bostadsbristen med fri hyressättning i nyproduktion. De hävdar att för att det ska bli fler hyresrätter måste bostadsföretagen kunna tjäna så pass mycket pengar att de kan bygga mer. Problemet med det resonemanget är att det måste finnas hyresgäster som kan och vill betala de här höga hyrorna. Redan idag är hyrorna i nybyggda hyresrätter så höga att få hyresgäster klarar hyran.

Det är lustigt att Centerpartiet hävdar att det inte finns planer på att inte införa marknadshyror i det befintliga beståndet. Så lät det inte 2019 då partiets bostadspolitiske talesperson sa precis tvärtom. Den utredning som regeringen tillsatte för att utreda marknadshyror i nyproduktionen är i själva verket bara det första steget i en trestegsraket för att införa marknadshyror. I alla lägenheter. Ska vi inte tro på vad partiets bostadspolitiska talesperson säger? 

I Centerpartiets Sverige skulle hyresgästen stå ensam mot en fastighetsägare och dennes godtycke. Fri hyressättning är inget annat än frihet för fastighetsägaren att sätta vilken hyra den vill.

Centerpartiet borde åtminstone vara ärliga och erkänna att deras mål är att införa marknadshyror i alla lägenheter. Vi bidrar gärna i diskussioner om hur svensk bostadsmarknad ska reformeras men lämna inte över all makt till den redan starkare parten. Det kommer varken lösa bostadsbristen eller leda till att Sveriges hyresgäster kommer att känna trygghet i sitt boende.