Färre kommunalråd i Gnesta – mer pengar till skolan

Att ha två i stället för tre kommunalråd skulle ha frigjort pengar som exempelvis kunde ha använts till skolan.Skriver fem representanter från Vänsterpartiet i Gnesta.

Att ha två i stället för tre kommunalråd skulle ha frigjort pengar som exempelvis kunde ha använts till skolan.Skriver fem representanter från Vänsterpartiet i Gnesta.

Foto: Henrik Norling

Insändare2021-03-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Anna Ekström (M) publicerad den 27/2.

Vänsterpartiet har ifrågasatt varför Gnesta kommun behöver tre kommunalråd. Anna Ekström påstår i SN den 27/2 att V skulle ha gått med på detta. Men V reserverade sig mot beslutet. Arvodet för kommunalråden beräknas i procent av riksdagsarvode. För S och M vardera 59 415 kr per månad (85 %) och C 48 930 kr. (70 %). Vi förutsätter att alla tre kommunalråden arbetar heltid för dessa höga löner.  

Att ha två i stället för tre kommunalråd skulle ha frigjort pengar som exempelvis kunde ha använts till skolan. V vill också påminna om att skolan i Gnesta kunde haft 3,5 miljoner mer att röra sig med om vår budget hade röstats igenom. I stället antogs S-M-C-budgeten som knappt kommer täcka kostnaderna för det ökade antalet barn eller uppräkning av löner och lokalhyra. Lägg därtill anställning av behöriga lärare vilket givetvis är bra men det kostar. På Frejaskolan har var femte personal fått lämna och ändå backade grundskolan med 5 miljoner 2020. Att nämnden går plus minus noll beror på att den räddats av andra verksamheter som gör överskott samt att extra pengar utbetalats från Försäkringskassan för sjuklöner på grund av pandemin.  

Anna Ekström säger att hon välkomnar en genomlysning av arbetsmiljön i Gnesta kommun. Socialchefen sa dock (SN den 28/1) nej till fackförbundet Kommunals begäran om att hemtjänsten i Gnesta bör utredas av Previa. Men med ditt uttalande så hoppas vi från V att M ställer sig positiv till vår motion angående en extern utredning på socialförvaltningen.