Fel att välja en grupp som utreder sig själva

En part i konflikten kan inte utreda sig själv. Skriver insändarskribenten.

En part i konflikten kan inte utreda sig själv. Skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-12-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och vilket skämt! Moderaternas krisgruppen bestående av nuvarande gruppledarens mentor, föreningens kassör och en före detta gruppledare som banade vägen för nuvarande gruppledaren. Så ser det ut med krishantering på en liten ort. 
Att det har krisat i partiet Moderaterna i Nyköping är nu ett känt faktum. 

Att Sörmlands moderaternas förbund bestämt att välja sida i den lokala konflikten är också känd i hela länet. Tunga namn har redan lämnat förbundsstyrelsen i protest mot sättet att hantera konflikten i Nyköping. Det är inte förvånande. De som valdes att medla i konflikten borde ha vetat bättre. De är en del av konflikten och deras ansträngning syftade till från början att styra båten i en redan bestämd riktning. En rad fel har begåtts genom den modellen som förbundet har valt. 

En part i konflikten kan inte utreda sig själv. Viktiga fakta blir förvrängda av denna utredare och dessutom, människor som personen utreder kanske valt att inte säga det de skulle ha sagt till en oberoende utredare. Medlaren i konflikten har tystat ner en del frågor som gäller ekonomin, särbehandling på grund av ålder, fördelning av politiska uppdrag mellan vänner och bekanta etc. Detta innebär att konflikten är inte löst till allas belåtenhet.

Utredaren säger exempelvis att hen pratat med tidigare ledamöter som inte bekräftat bilden. Utredaren bekräftar därmed egen åsikt i sak. Vilken av dem som slutat har sagt att de hoppas på att partiet går stärkt ur konflikten? Detta är inte bra för vår bild av ett land som slår vakt om lag och rättvisa.