Felaktigt extrapoolerande om Nyköpings pooler

Insändare2023-06-09 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen ”Skattebetalare och röstberättigad” har i sin insändare om pooler två stycken räkneexempel. Insändaren påstår där att 500 pooler i Nyköping töms varje höst och därmed ”vaskar” bort 4 500 000 liter dricksvatten årligen.

Räkneexemplen är kanske matematiskt riktiga, men de bygger på ett felaktigt antagande. Nämligen att alla pooler töms över vintern. Det gör de inte. De flesta pooler fylls bara en gång, när de är nya. Därefter återanvänds samma vatten genom åren, eftersom det kontinuerligt renas av ett sandfilter. Vattnet får sedan stå kvar över vintern och delvis eller helt frysa till is. Poolerna är byggda för att tåla trycket från isen och alla in-/utlopp täcks med pluggar och frysskydd.

Visst, vatten kommer att dunsta bort, men det ersätter man gärna med regnvatten, som man till exempel samlar från takens stuprör i en vattentunna.

Men tanken att kommunen hjälper till att fylla alla pooler den första gången med en tankbil är utmärkt. Hade med glädje utnyttjat en sådan tjänst, då jag fyllde min pool för snart 20 år sedan.