"Finland är ett stort föredöme"

"Nya reaktorn Olkiluoto 3, Europas största på 1600 MW, är nu inne i slutfasen av sin testperiod" skriver insändarskribenten. Bilden är från början av byggprocessen.

"Nya reaktorn Olkiluoto 3, Europas största på 1600 MW, är nu inne i slutfasen av sin testperiod" skriver insändarskribenten. Bilden är från början av byggprocessen.

Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Insändare2023-03-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång i tiden var Sverige ett föredöme. För många människor och länder. Även för Finland och deras befolkning. Fast det är många år sedan nu. Nu är det Finland som är den lysande stjärnan i Norden. Man går före med stort förnuft, i många viktiga sakpolitiska samhällsfrågor.

I Finland förstår man hur oerhört viktig den inhemska fossilfria elproduktionen är. För ett lands trygghet och självständighet. Hur den på bästa sätt ska hanteras och byggas upp för framtiden. Alla finska riksdagspartier är för en utbyggnad av ny kärnkraft. Även miljöpartiet De Gröna. Man har förstått att detta är ett måste för Finland. För att skona natur, miljö och klimat. Nuvarande stora elimport byts framöver ut till elexport. Nya reaktorn Olkiluoto 3, Europas största på 1600 MW, är nu inne i slutfasen av sin testperiod. OL3 kommer att täcka 15 procent av Finlands elkonsumtion och även bidra till att minska de fossila utsläppen. De två reaktorerna vid Lovisa har nu fått klartecken från Strålsäkerhetscentralen, om ett utökat drifttillstånd fram till 2050, då nuvarande tillstånd löper ut 2027 och 2030. 

Finland ligger även långt fram i att ändra och uppdatera sin lagstiftning. För att den nya och viktiga kärnkraftsteknologin SMR, ska kunna byggas ut snabbt. Man blir först i världen med ett godkänt och säkert slutförvar av kärnavfall på ön Olkiluoto. Byggt av finska företaget Posivia solutions. Gruvbolaget Terrafame planerar för att börja utvinna naturligt uran. Som en biprodukt av zink- och nickelproduktionen vid Sotkamo-gruvan, till 2024. Finland visar vägen. Se och lär Sverige.