Fortsatt prioriteringar på skolan

"Vi är övertygade om att det idag finns tillräckligt med resurser inom skolans område" skriver insändarskribenten Torbjörn Kock (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

"Vi är övertygade om att det idag finns tillräckligt med resurser inom skolans område" skriver insändarskribenten Torbjörn Kock (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Foto: Tommy Kägo/SN

Insändare2024-05-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av senaste tidens artiklar kring skolans underskott, vill vi till att börja med tydliggöra att vår prioritet inte är att göra besparingar på skolan, utan att få en budget i balans. Inför 2024 har vi i majoriteten ökat resurstilldelningen till skolan med 87 miljoner kronor, långsiktigt har vi under de senaste 10 åren ökat resurstilldelningen med 742 miljoner kronor.

I Nyköpings kommun har vi under många år satsat på skolan, och det kommer vi fortsätta med. Vi är övertygade om att det idag finns tillräckligt med resurser inom skolans område. Även om det kan verka djärvt att säga detta, är det ett faktum som stöds av både siffror och evidens.

Vi delar oron för skolans framtid. Vi är medvetna om att varje beslut vi fattar direkt påverkar våra elever. Vårt politiska fokus handlar om att både elever som skolpersonal ska trivas och må bra, samt att utbildningsresultaten ökar. Det är också viktigt för oss att ha en hållbar ekonomisk plan för att säkerställa skolans långsiktiga framgång. Lärartäthet, organisation och strategier i den kommunala skolan är viktiga faktorer i konkurrensen från friskolor för att skapa Sveriges bästa skola. Det är precis vad vi strävar efter att göra i Nyköping. Vi har en ambitiös målsättning om att Nyköping ska ha Sveriges bästa skola 2030, och vi arbetar just nu med att ta fram en skolutvecklingsplan för att uppnå detta.

Vi vill avsluta med att uttrycka vår stolthet över våra engagerade medarbetare, vårat fokus på elevens behov, våra satsningar inom elevhälsan och den dagliga insats som görs ute på skolorna. Vi ser fram emot att bygga vidare på dessa styrkor och skapa en ännu bättre skola för alla våra barn och elever.