Fler blommande ängar i Oxelösund

Insändarskribenterna menar att kommunen bör undersöka möjligheten att göra om ännu fler gräsytor till ängsmark.

Insändarskribenterna menar att kommunen bör undersöka möjligheten att göra om ännu fler gräsytor till ängsmark.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2019-11-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Stora härliga grönytor är ett av Oxelösunds kännetecken. Gräsmattor är viktiga för lek, vila, sport och umgänge. Men. När det gäller biologisk mångfald är välansade gräsmattor inget ideal. De är så artfattiga att forskare kallar dem ”gröna öknar”. 

Glädjande nog har det tagits initiativ till att skapa och återskapa ängsmark i Oxelösunds kommun. Ett projekt där man förändrar en markyta utmed motorvägen, mellan Ramdalen och Frösäng, till en blomsteräng, pågår. 

Med fler ängar ökar den biologiska mångfalden väsentligt. Pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar, med flera, gynnas. Utan pollinerande arter – ingen mat på bordet, inga frukter eller grödor!

Detta understryks av en professor i Leipzig, Josef Settele. Han är medförfattare till en uppmärksammad internationell rapport om biologisk mångfald, publicerad våren 2019. Där framhålls att biologisk mångfald är en förutsättning för att vi ska få mat, rent vatten, försörjning, hälsa och ett liv värt att leva. 

Den biologiska mångfalden är betydelsefull även på lokal nivå och i liten skala. Vi kan själva påverka den med vad vi väljer att äta, konsumera och odla, även i städerna.

Centerpartiet i Oxelösund har därför lämnat in ett förslag (motion) om att kommunen bör undersöka möjligheten att göra om ännu fler gräsytor till ängsmark.