Fler fattiga barn i Nyköping!

S-C-Mp styret i Nyköping presenterar nya konkreta förslag för att minska antalet barn som tvingas växa upp med låg ekonomisk standard. Skriver Östen Eriksson

S-C-Mp styret i Nyköping presenterar nya konkreta förslag för att minska antalet barn som tvingas växa upp med låg ekonomisk standard. Skriver Östen Eriksson

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-05-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan publicerade SCB siffror om hur stor del av befolkningen som lever med låg ekonomisk standard. Under 1990-talet låg andelen personer med låg ekonomisk standard omkring åtta procent. De färska siffrorna från SCB visar att år 2019 uppgick andelen till hela 15 procent. Skillnaden mellan personer som är födda i Sverige och personer som är födda utomlands är mycket stor. Av dem som var födda i Sverige levde knappt 12 procent under gränsen för låg ekonomisk standard, medan andelen bland de utrikes födda var 31 procent. Det råder inga tvivel om att det har etablerats en ny underklass som med etniska förtecken.

Tittar man specifikt på gruppen barn är siffrorna än mer alarmerande: Av barnen i Nyköping som är födda i Sverige har 16,9 procent låg ekonomisk standard, vilket är något högre än genomsnittet för Sverige. Av de utrikes födda barnen i Nyköping har 63,8 procent låg ekonomisk standard, vilket är väldigt högt jämfört med snittet för Sverige som är 54 procent. Totalt fanns det år 2019 i Nyköping hela 2 842 barn mellan 0 till 19 år som tvingas växa upp med låg ekonomisk standard.

SCB:s siffror är ett klart underbetyg för den förda integrations- och arbetsmarknadspolitiken både på nationell och på lokal nivå. Dags att S-C-Mp styret i Nyköping presenterar nya konkreta förslag för att minska antalet barn som tvingas växa upp med låg ekonomisk standard.