Fler lägenheter – men färre parkeringsplatser

"I Nyköping har kommunen på olika sätt uttalat att bilarna skall bort från Nyköpings centrum" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"I Nyköping har kommunen på olika sätt uttalat att bilarna skall bort från Nyköpings centrum" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Jens Alvin

Insändare2024-07-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Nyköping har kommunen på olika sätt uttalat att bilarna skall bort från Nyköpings centrum. Samtidigt byggs det lägenheter i stora antal och även ytterligare hotell finns tankar om. Antalet P-platser minskas. Affärerna stänger ner eller flyttar till de parkeringstäta ytterområdena dit man behöver bil för att komma.

Hansastaden har skrivit att antalet P-platser är begränsat i nybygget. Det blir däremot gott om cykelparkering och bilpool. Hur är det tänkt att de boende skall storhandla? Åka buss med 5 liter mjölk och 200 blöjor?

Bor man i Nyköping är behovet stort att ha bil. Inte bara för jobbpendlare utan också för barnfamiljer som vill kunna storhandla utan att anlita en ”budfirma” samt för alla de som vill kunna nå den sörmländska naturen. Dessutom har vi i Nyköping vinter ibland och alla vägar kan väl inte sopsaltas för några vintercyklister?

Jag har svårt att tro att Nyköpings kommuns fokus på minskad bilanvändning har en vare sig regional eller nationell betydelse. Däremot är jag säker på att kommunen får beröm för sin ”miljövänlighet”.