Fler måste engagera sig i klimatomställningen

När medeltemperaturen på jorden nu höjs i snabb takt påverkas vårt klimat och sätts ur balans. Skriver Marcus Pehrsson, ”klimatalarmist” och fritidspolitiker
(S) Nyköping.

När medeltemperaturen på jorden nu höjs i snabb takt påverkas vårt klimat och sätts ur balans. Skriver Marcus Pehrsson, ”klimatalarmist” och fritidspolitiker (S) Nyköping.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-08-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Gunnar ”Växterna är beroende av koldioxid” (SN 21/8). Naturligtvis är koldioxid en naturlig gas i jordens atmosfär. Utan den växthuseffekt som CO2 och andra klimatgaser bidrar till skulle det vara på tok för kallt för oss att leva på den här planeten. Det är tack vare att den värmeperiod som vi just nu är inne i varit stabil i mer än 11 000 år som det liv vi känner här på jorden överhuvudtaget kunnat uppstå. Det är först under de senaste 200 åren som vi drastiskt har börjat påverka klimatet när vi tillför atmosfären stora mängder växthusgaser som koldioxid från jordskorpan (via olja, kol och gas främst). 

När medeltemperaturen på jorden nu höjs i snabb takt påverkas vårt klimat och sätts ur balans. Jag tror det nu räcker att se och läsa nyheterna vilken dag som helst för att inse att konsekvenserna redan idag är ödesdigra och att det är bråttom att bromsa utvecklingen. Inte minst för att den pågående uppvärmningen redan satt igång processer som i värsta fall är
oåterkalleliga. Två exempel bara från den senaste veckans rapporter: Utsläppen från permafrosten beräknas nu bli betydligt större än vad man tidigare trott. Isen på Antarktis tycks vara känsligare än man tidigare trott, forskare pratar nu om en tänkbar höjning av havsnivån på 13 meter.

Vi är många som larmar men vi får inte låta rädslor eller uppgivenhet ta över. Det finns samtidigt en positiv utveckling på flera områden, inte minst genom att vi är många som påverkar via vår konsumtion och genom att engagera oss i klimatomställningen på olika sätt. Men vi måste bli fler, betydligt fler.