Folkhögskolan ger möjlighet till en andra chans

Att söka till folkhögskolan var det bästa jag gjort, menar insändarskribenten.

Att söka till folkhögskolan var det bästa jag gjort, menar insändarskribenten.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2022-11-22 06:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läste i media att politikerna funderar på att skära ned på folkhögskolans utbildningar, speciellt allmän kurs. Jag har försökt att gå via Komvux men med min diagnos har jag inte klarat av det på grund av tempot och alla som vistas i skolan. Folkhögskolan är mindre och har färre deltagare som rör sig i skolan men erbjuder samma utbildningar. En läroplan som är mer individuellt anpassat efter dina behov. Att söka till folkhögskolan var det bästa jag gjort. Jag sa upp mig från mitt arbete och sökte till skolan, först måste jag läsa igen alla gymnasieämnen, vilket kommer ta 2 år. 

Jag har alltid haft fysiska arbeten som lagerarbete och lokalvård.Jag vill inte arbeta bara för att kunna ta mig igenom dagen, jag vill arbeta med något där jag kan utvecklas och bli något jag verkligen vill, som till exempel lärarassistent. Då måste jag ha en gymnasiekompetens. Jag gör framsteg i skolan, det har inte hänt tidigare. På skolan har vi gemensamma dagar med de andra klasserna, vilket skapar en trygghet i skolan och bland andra kursdeltagare.

Campus har olika studietakter och grundämnen. Folkhögskolan erbjuder dig möjlighet att få alla kurser i en kurs, vilket är svårt att få på campus. Jag har själv försökt och deras krav var för påfrestande och jag kunde inte få den hjälp jag behövde. 

Alla har rätt till en utbildning oavsett behov eller förutsättningar. Alla klarar inte av det campus kräver, men alla kan klara av att få sina behörigheter med rätt hjälp och stöd.

Låt folkhögskolan vara för att vi alla ska ha möjlighet till en andra chans i livet!