Utanför Sörmlands kust passerar miljontals havsfÄglar och smÄfÄglar, vÄr och höst pÄ sin flyttning mellan sina hÀcknings- och övervintringsomrÄden. Stora mÀngder sjöfÄglar övervintrar ocksÄ i omrÄdet och söker sin föda dÀr.
UtifrÄn ett fÄgelperspektiv sÄ Àr det ingen tvekan om att det Àr en mycket dÄlig idé att placera storskalig vindkraft vid LÄnggrund. Jag Àr dÀrför vÀldigt tacksam för att sÄ mÄnga, inklusive kommunerna i Sörmland, Naturskyddsföreningen i Trosa och NynÀshamn, NaturvÄrdsverket och lÀnsstyrelsen vÀrderat fÄglarnas perspektiv under processens gÄng.
Jag har naturligtvis lÀst materialet frÄn Svea vind offshore och kan tyvÀrr konstatera att delen som handlar om fÄglar Àr undermÄlig. Vissa arter saknas, det förekommer felaktiga tolkningar och görs lÄngtgÄende bedömningar om pÄverkan pÄ ett mycket osÀkert underlag.
LÄnggrund 2 Àr dessutom ett omrÄde som Àr sÄ viktigt för fÄglarna att NaturvÄrdsverket föreslagit att utöka fÄgelskyddet ytterligare till att omfattas av det europeiska skyddet Natura 2000. I skrivandets stund ligger det för beslut pÄ regeringens bord. Att dÄ samtidigt förlÀgga storskalig industri till omrÄdet rimmar mycket illa och det Àr anmÀrkningsvÀrt att Svea vind offshore valt att hantera denna frÄga med mycket svepande och otydliga formuleringar samt svÄrlÀsta kartunderlag.
FÄglar har ett egenvÀrde men de betyder ocksÄ vÀldigt mycket för vÀldigt mÄnga mÀnniskor. För dig som vill lÀra dig mer om hotet som havsbaserad vindkraft innebÀr för fÄglar sÄ debatterade jag just Àmnet med andra fÄgelskyddsvÀnner frÄn andra delar av Sverige i SvD.