Föräldrars rätt att välja att vara hemma med sina barn

Vi som väljer att vara hemma med våra barn till den obligatoriska förskolestarten vid 6 år, ska vi inte ha rätt att vara det? Skriver Jessica Kirjavainen.
Vi som väljer att vara hemma med våra barn till den obligatoriska förskolestarten vid 6 år, ska vi inte ha rätt att vara det? Skriver Jessica Kirjavainen.

Insändare 5 oktober 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående debattartikeln "Samhället ska byggas starkare och mer hållbart" publicerad den 28 september.

”Samhället ska byggas starkare och mer hållbart.” Skriver Magdalena Andersson och Monica Johansson, båda från S. Även ”Vi inför familjeveckan, så att 39 000 vårdnadshavare i Sörmland får ökad frihet och en enklare vardag” och ”Sverige ska vara ett tryggt land för alla”. Okej. Då har jag ett par frågor till er. Ni inom S vill ha obligatorisk förskola från 2(!!) års ålder. 

Barn har inget som helst utbyte eller vinning eller behov av den gruppgemenskap eller pedagogik innan som tidigast tre års ålder.
Små barn behöver sina föräldrar. De behöver kärlek, trygghet och närhet. Hur ska vi kunna bygga ett starkare och mer hållbart samhälle om vi tvingar in barn i stora barngrupper där de blir stressade och mår dåligt redan som små? 

Vissa barn är inte gjorda för stora grupper och mycket ljud. De blir utbrända redan efter ett par år i skolan.  Ska vi då tvinga de att börja redan vid två år?!  Vi som väljer att vara hemma med våra barn till den obligatoriska förskolestarten vid 6 år, ska vi inte ha rätt att vara det? 

Vi vårdnadshavare som valt tiden med våra barn, valt att tillbringa varenda sekund de första sex åren på deras liv, de som går så fort, ska ni inskränka vår frihet då och göra vår vardag tuff, istället för ”ökad frihet och en enklare vardag” som ni skrev?
Vi som anser att roten till en kärleksfull och trygg och fungerande vuxen människa ligger i en kärleksfull och trygg start på livet, ska vi inte ha rätt att ge våra barn det?

Hur kan ni inom S tycka att en institution är bättre än vårdnadshavarna för de små barnen? Om alla inte får växa upp på det sätt de behöver, vissa behöver förskola, andra absolut inte, hur ska då Sverige kunna vara ett tryggt land för alla?

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa