Förbättrad miljö för 7 eller 27 fastigheter?

Signaturen "Bullerskadad" ifrågasätter varför sju fastigheter på Hyacint- och Irisgången i Ekensberg ska få en bullerskärm.

Signaturen "Bullerskadad" ifrågasätter varför sju fastigheter på Hyacint- och Irisgången i Ekensberg ska få en bullerskärm.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2022-02-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såg till min förvåning att det ska göras bullerskärm för sju fastigheter på Hyacint- och Irisgången i Ekensberg i samband med bygget av Östra infarten. Bullerskärmen ska byggas längs med Svärtavägen där 2 000 bilar passerar om dagen och den närmsta fastigheten har cirka 40 meter till vägen. Det är även en höjdskillnad och trädridå mellan väg och fastigheter.

I Rosenkälla ligger 27 fastigheter 25 meter från Lennings väg där 10 000 bilar passerar om dagen. Det helt öppet mellan väg och fastigheter. Dessa 27 fastigheten överträffar troligen vida dessa sju fastigheterna i Ekensberg gällande bullerstörning.

Jag har påtalat kommunen ett antal gånger att åtgärda bullerstörningen i samband med olika byggprojekt som bygget av högstadieskolan Alfa, eller då cykelvägen anlades, samt vid tunnelbygget. Jag har då föreslagit en kombinerad bullerskärm och trädallé förbi Rosenkälla. Detta skulle dessutom höja säkerheten avsevärt på sträckan då väldigt många barn och vuxna genar över Lennings väg just på denna del. Men inget gehör från kommunen. 

Det skulle vara mycket intressant att få se en bullerutredning för dessa 27 fastigheter i Rosenkälla likt den som gjordes för dessa sju fastigheter i Ekensberg. Men grattis till er i Ekensberg som nu får en förbättrad boendemiljö.
Sök gärna på Trafikverkets hemsida på TRV 2020/94297, så finns att läsa om Östra infartens bullerutredning och vilka riktvärden som gäller.