Förbjud fattigdomen i Oxelösund

Insändare 9 december 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Oxelösund plågas M, KD och SD av att konfronteras med europeisk fattigdom. ”Icke medborgare” skapar otrygghet i kommunen. Det gäller EU-medborgare från Bulgarien - lika mycket medborgare inom unionen som en Oxelösundsbo.

”Tiggeriet” bidrar nu till att någon åker till Nyköping för att handla. Där riskerar man att utsättas för EU-medborgare från Rumänien istället. 

Tiggeri är förvisso ingen lösning. Det är ett utmanande symtom på en grundskada i vår värld: Fattigdomen. När den plötsligt tar gestalt på Järntorget i Oxelösund träffas välfärdsstaten Sverige i hjärtat. ”Fullt arbetsföra människor ska arbeta och vara hemma hos sina barn, det är så vi diskuterat inom Moderaterna” säger Katarina Berg, ledamot i vård- och omsorgsnämnden. Ja, så kan välfärdsstaten diskutera, på behörigt avstånd från den verkliga verkligheten.

Moderaterna ger rådet att ”kanske kan vända sig till Röda Korset eller Öppen hand”. Man kan annars från M, KD och SD i Oxelösund kontakta sina företrädare i EU-parlamentet, Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD). EU skulle kunna driva fram en långsiktig lösning. Det gäller at utrota den fattigdom, som föder tiggeriet. 

EU:s utmaning är att få slut på korruption och diskriminering i tiggeriets hemländer. Fattigdomen och tiggeriet är en politisk fråga, på alla nivåer. Majoriteten i Oxelösund innefattar partier vars politiska DNA bär solidaritetens signum. 2014 formulerades från M det numera bevingade slagordet ”Öppna era hjärtan”. Därefter stängdes detta hjärta.

 

Ämnen du kan följa