Förbjud våldsamma datorspel

Förbudet mot dessa spel borde vara självklart, men marknaden är enorm och det är pengarna som styr, skriver signaturen ”Bekymrad förälder”.

Förbudet mot dessa spel borde vara självklart, men marknaden är enorm och det är pengarna som styr, skriver signaturen ”Bekymrad förälder”.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2021-07-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi läser om skjutningar och våld. Vi diskuterar med vänner som är upprörda över det som sker i samhällets mest utsatta områden. Vi sitter på baksidan, intill poolen och beklagar oss över utvecklingen. På övervåningen i huset sitter vännernas barn och spelar GTA. Flera timmar om dygnet. Vecka ut och vecka in. Han är 12 år gammal och långt ifrån ensam.

Våldsbejakande extremism är förbjudet. Det är även förbjudet för barn att spela våldsspel på skärm. Ändå sitter de där och blir hjärntvättade. Lär sig att fatta snabba beslut och att lösa konflikter med våld. Och vi märker av att de blir avtrubbade. Samtidigt skyller vi våldet på invandrargrupper. I deras gäng spelas också våldsbejakande spel i alldeles för ung ålder. Okontrollerat. De lär sig att man löser konflikter på ett våldsbejakande och extremt sätt.

Förbudet mot dessa spel borde vara självklart, men marknaden är enorm och det är pengarna som styr. Och vapentillverkarna jublar. Demokratiska värderingar går förlorade och vi får en generation människor som inte kan lösa konflikter genom kompromisser eller diskussioner.

Självklart borde dessa spel förbjudas i Sverige, men debatten kring dessa spel existerar inte längre. Det är ju pengarna som styr spelmarknaden, liksom inom de extremaste och våldsammaste nätverken längst ner på samhällets botten. Det är beroendeframkallande, våldsbejakande extremism det handlar om. Jag förstår inte hur vi kan vara så naiva att vi tror att barn eller för den delen även vuxna individer överhuvudtaget kan hantera detta utan att bli knäppa i huvudet.