Förskollärare hinner inte med sitt jobb

Huvudmännen måste ge förskollärare möjlighet att utöva sitt yrke genom tilldelning av rätt resurser i relation till de krav som ställs. Skriver Lärarförbundet Nyköping.

Huvudmännen måste ge förskollärare möjlighet att utöva sitt yrke genom tilldelning av rätt resurser i relation till de krav som ställs. Skriver Lärarförbundet Nyköping.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Insändare2020-11-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Skolan i Nyköping utvecklas åt rätt håll" publicerad den 19:e november.

Den 19/11 skriver Anders Eriksson (Barn- och ungdomsnämndens ordförande) att politiken ska satsa på förskolorna i Nyköping. Vi i Lärarförbundet välkomnar det. Idag finns dåliga förutsättningar för förskollärare i Nyköping att hinna allt som ingår i uppdraget. De legitimerade förskollärarna är för få och sjukskrivningarna många. Lärarförbundet kräver att arbetsgivaren ser till att det råder balans mellan krav och resurser. 

Det är brist på utbildade förskollärare samtidigt som det är ett av de yrkena med flest sjukskrivningar. De ekonomiska ramarna styr och barngruppernas storlek är den största utmaningen, det säger 72 procent av Sveriges förskollärare. 

Lärarförbundet kräver att förskollärares och rektorers bedömningar om barngruppers storlekar och personaltäthet styr beslut, att huvudmännen upprättar en plan för att anpassa lokaler till mindre grupper och minskar storleken på barngrupperna.

Hög kvalitet garanteras med legitimerade förskollärare som tilldelas rätt resurser, det vet vi baserat på tillgänglig forskning. Vi ser därför med stor oro på bristande kompetensförsörjning och det faktum att de förskollärare som saknar utbildning är den grupp anställda som ökar mest. 

Huvudmännen måste ge förskollärare möjlighet att utöva sitt yrke genom tilldelning av rätt resurser i relation till de krav som ställs.

Lärarförbundet kräver: Trygg och säker arbetsmiljö för en friskare personal. Rekrytering av legitimerade förskollärare. Mindre barngrupper. Anpassade lokaler med rätt utrustning.