Försvara kvinnors rättigheter 8 mars

"Jämställdheten och kvinnors rättigheter är under attack runt om i EU" skriver insändarskribenten Maria Arman (MP). Arkivbild

"Jämställdheten och kvinnors rättigheter är under attack runt om i EU" skriver insändarskribenten Maria Arman (MP). Arkivbild

Foto: Isak Dahl

Insändare2024-03-08 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jämställdheten och kvinnors rättigheter är under attack runt om i EU. Konservativa partier och högerextremister vill tillsammans vrida tillbaka klockan och inskränka de grundläggande rättigheter som kvinnorörelsen har kämpat för i århundraden.

Idag har en av tre kvinnor i EU utsatts för könsbaserat våld. Om arbetet för att bekämpa våldet inte skalas upp, väntar samma sorgliga statistik de flickor som växer upp i EU idag. Dessutom fortsätter rätten till sexualundervisning och preventivmedel att begränsas i vissa medlemsländer och aborträtten är ifrågasatt. Att få bestämma över sin egen kropp är långt ifrån en självklarhet för alla.

Den svenska samtyckeslagen, som säger det självklara, att allt annat än ett ja betyder nej, som Miljöpartiet framgångsrikt drev igenom under sin tid i Sveriges regering, har inspirerat EU. Men tyvärr gjorde regeringschefer i Tyskland, Frankrike och Nederländerna nyligen gemensam sak med despoten Orbán i Ungern för att stoppa förslaget om en europeisk samtyckeslag.

I det här läget, när motståndet är uppenbart och starkt, har vi inte råd att vara naiva och tro att förändring kommer av sig själv, eller att de rättigheter vi har idag, inte kan tas ifrån oss. Attackerna mot det jämställda samhället i sak och lika rättigheter i stort, är välorganiserat och vinner allt mer mark, både här i Sverige, men också runt om i Europa. 
Den 9 juni är det EU-parlamentsval. Miljöpartiet är redo att försvara våra feministiska segrar och flytta fram positionerna för kvinnors rättigheter och ett mer jämställt EU.