Trafiksituationen på Brandholmen ökar riskerna

Insändarskribenten oroar sig över trafiksituationen på Brandholmen. Arkivfoto

Insändarskribenten oroar sig över trafiksituationen på Brandholmen. Arkivfoto

Foto: Andreas Lindström

Insändare2023-05-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafiken på Brandholmsområdet och runt Rosvalla idrottsanläggning har de senaste åren ökat markant. Med det följer också riskerna för olyckor kopplade till trafiken.

Rosvalla idrottsanläggning har dagligen flera hundratals besökare, mestadels barn och ungdomar som på något sätt tar sig till och från anläggningen. Många använder buss och många cyklar eller går. Övergångsställen finns naturligtvis men används inte alltid som de borde göra. Mycket spring kors och tvärs över gatorna blir det istället. Hastighetsbegränsningen i området är satt till 40 km/h. Den begränsningen verkar många trafikanter (bilar, motorcyklar och trimmade mopeder) ta för en minimihastighet och kör istället i farter som ibland är mer lämpade för motorväg.

Framförallt körs det väldigt fort på kvällar och helger vilket också är den tid med flest besökare till Rosvalla. Som boende i området vill man inte se en allvarlig olycka inträffa och undrar då hur de med möjlighet och medel till åtgärder (kommun och polis) ser på detta? Polisen har naturligtvis inte möjlighet att stå och kolla fortkörare dygnet runt men någon gång då och då kan ju vara klädsamt.

Kommunen kan, enligt undertecknad, med enkla medel lösa fortkörningsproblemet med att anlägga fartdämpningshinder enligt den modell som finns på andra platser i Nyköping. Det verkar ju fungera på bland annat Runebergsgatan och Stockholmsvägen. Det har nu inte gjorts på Brandholmsområdet trots att kommunen under en längre tid känt till den ökande trafiken och att det körs alldeles för fort i området. Finns det några bra anledningar till att kommunen förhåller sig så "kall" till problemet? Snöröjning och busstrafik kan knappast spela in då det som sagt fungerar på andra platser i Nyköping.