Svar till debattinlägget "Varningsklockor ringer om Arbetsförmedlingen" publicerad 11 november.
Arbetslösa kommer i kläm. Det håller jag med Sandberg om. Det är inget nytt. Enligt arbetsförmedlingens (AF) statistik så får enbart fem procent av de arbetssökande hjälp idag.
AF presenterade nyss ett uppdrag där de svarade att ja, den nya reformen är rimlig att genomföra till 2021. Det viktiga nu är att ta steg för steg mot en ny reform med tydliga hållpunkter så att beslut och verklighet hänger ihop. Reformen är nämligen inte påbörjad.
Den tidigare reformen hade brister och vi lär av dem. Utredningen är därför grunden för att utforma regelverket för ersättning och kvalitetsparametrar. Lärdomar från andra länder tas också med, där motsvarande reform har gett önskad effekt. Ökat stöd till de som behöver hjälp ut på arbetsmarknaden. Nästa år sker en utredning på vilket sätt kommunerna kan vara en del av reformen.
Principerna är att utföraren får betalt när de har fått en arbetssökande i varaktigt arbete samt att de har en lokal närvaro och inte enbart finnas i de stora arbetsmarknadsområdena. Det går inte att enbart plocka russinen ur kakan. Framtidens AF ska vara bra på att följa upp resultat för de som behöver stöd på arbetsmarknaden och se till att utförarna har en decentraliserad närvaro.
Förändringen ska ske stegvis och vi behöver göra jobbet snabbt och kontrollerat. Vi har inte råd att förlora fler år där enbart fem procent av de som behöver hjälp ut på arbetsmarknaden faktiskt når den. Det är därför vi vill genomföra denna reform som ännu inte är påbörjad.