Från ord till handling – bevara skogen i Brandkärr!

Hans Forsberg, ordförande i Nyköpings FN-förening, vädjar till kommunen om att utreda alternativ tomtmark för Biltema och därmed bevara skogen i Brandkärr.

Hans Forsberg, ordförande i Nyköpings FN-förening, vädjar till kommunen om att utreda alternativ tomtmark för Biltema och därmed bevara skogen i Brandkärr.

Foto: Fredrik Ericsson

Insändare2022-02-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stort tack till utskottet för miljö och klimat för er debattartikel i SN 2 februari, där ni så väl beskriver ert nya program för hållbar utveckling i Nyköping! En ekologiskt hållbar kommun är verkligen en attraktiv kommun! Och mycket riktigt grundar sig hållbar utveckling på dialog och samråd mellan kommunen och dess invånare.

I FN:s Globala Mål för Hållbar Utveckling, Agenda 2030, Mål nr 7 ”Hållbara städer och samhällen” står under delmål 7 …”att skapa säkra och inkluderande grönområden för alla!” På alla skolnivåer från och med förskolan ska verksamheten numera genomsyras av elevers kunskap om, förhållningssätt till och ansvar för hållbar utveckling.

Hur är det nu med dialog och samråd med de närboende och med den närliggande skolan? Vad anser de om borttagandet av den skogsridå som alltjämt skyddar mot buller och avgaser från E4 och som utgör ett område för naturnära trivsel och rekreation och som bevarar viktig biologisk mångfald? Skogen är en perfekt miljö och stimulans för skolans utomhuspedagogik.

I stället för en aktuell dialog med dem som berörs hänvisar man till en detaljplan från år 2009 som då medgav viss affärsverksamhet i det aktuella skogsområdet. De sista tolv åren har dock kunskapen om betydelsen av en naturnära bostadsmiljö ökat väsentligt vilket numera tydligt kommit till uttryck i statliga myndigheters styrdokument. Aktuell forskning visar även att en grön naturnära bostadsmiljö väsentligt ökar människors trivsel och välbefinnande, såväl fysiskt som psykiskt och faktiskt bidrar till ökad livslängd!

Ett 15-tal insändare i SN under hela hösten från såväl enskilda som organisationer har vädjat om att bevara skogen i Brandkärr. Är det inte då läge att nu lyssna in och pröva att ”göra om och göra rätt”? Detta är en angelägen vädjan till kommunen om att nu – med utgångspunkt från bl.a. programmet framtaget av utskottet för miljö och klimat – göra ett omtag och utreda alternativ tomtmark för Biltema och därmed bevara skogen i Brandkärr för en fortsatt hållbar framtid för Nyköping och dess invånare, natur och miljö.