Friskolans nödvändighet

Stor del av dagens friskolor är produkt av ideologisering och kommunalisering av skolan med förödande resultat. Internationella rankningar placerar svensk skola i botten.
Skriver Lars Blomqvist.

Stor del av dagens friskolor är produkt av ideologisering och kommunalisering av skolan med förödande resultat. Internationella rankningar placerar svensk skola i botten. Skriver Lars Blomqvist.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2020-08-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Realisten”, SN 18/8, och Annelie Danling Brash kan sätta sig samman och slå sina gemensamma tycken om friskolor ihop. Ni kommer väl att finna varandra. Vad de båda bör ha i åtanke är, att stor del av dagens friskolor är produkt av ideologisering och kommunalisering av skolan med förödande resultat. Internationella rankningar placerar svensk skola i botten. Därtill rejäl nedmontering av lärarens status och utbildning. Detta har öppnat för friskolor av desperata föräldrar, av skolpolitiker, av lärare och elever som förfasar sig över förfallet. 

I desperat jakt att nå likriktning under eufemismen jämlikhet har krav på kunskap inom skolan successivt sänkts och nått en bottennivå. Friskolor har då fått växa fram under såväl röda som blå regeringar. De flesta friskolor är verkligt seriösa och framgångsrika med utbildnings- och bildningsresultat i främsta rummet. Det är dit många söker sig. Avarter har dessvärre inte saknats. Att vare sig röda eller blå regeringar där inte satt ner foten är sant och tragiskt.


Göran Greider, chefredaktör Dalademokraten och S-profil av rang efterlyser den borgerlighet som tänker bortom vinster, som finns men inte hörs. I detta har Greider helt rätt. Varför? Jo, Greider är väl medveten om att det finns en konservatism inom socialdemokratin som satt (och sätter) framsteg och resultat, givande välfärd före radikala och revolutionära ideologier. Greider söker och önskar en traditionell, försiktig konservatism som motkraft till fundamentalistisk marknadsliberalism som funnit insteg även inom socialdemokratin.