Gängkriminaliteten innebär en enorm kostnad

Insändarskribenten menar att det är svårt att överblicka hur mycket gängkriminaliteten kostar samhället. Arkivfoto
Insändarskribenten menar att det är svårt att överblicka hur mycket gängkriminaliteten kostar samhället. Arkivfoto

Insändare 16 augusti 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare i SN den 10/8 ställdes frågan om kostnaden för den svenska gängkriminaliteten. Det är givetvis svårt att värdera den exakt, men i tider när det talas om välfärdens problem att finansiera sin verksamhet trots några av världens högsta skatter, är frågan ytterst relevant.

Det har tagits fram siffror, även om dessa kanske inte speglar verkligheten fullt ut. SVT:s Agenda arrangerade en debatt om det ökande gängvåldet i april förra året. Nationalekonomen Ingvar Nilsson proklamerade då att varje enskild gängkriminell kostar skattebetalarna cirka 23 miljoner kronor, räknat över en 15-årsperiod. 

Allt kan och bör dock inte räknas i pengar. Bara för någon vecka sedan tog SVT upp nyheten att antalet skjutningar i Sverige dränerar Sveriges blodcentraler på blod.

Kostnaden är en sak, men kostnaden i människors otrygghet och de drabbades lidande kan aldrig och ska aldrig mätas i pengar. När Sverige i utländska och ansedda medier pekas ut som ett av världens farligaste länder på grund av alla skjutningar och sprängningar, kan vi dock börja tala om ekonomi. Hur påverkar exempelvis detta faktum utländska investerare och turister?

Alla kostnader över brottslingars framfart gäller dock inte bara gängkriminella, även om det i dessa dagar fokuseras just på dem. Staten (skattebetalarna) förlorar årligen tiotals miljarder genom medvetet fusk och svartarbete. Något både förra och nuvarande regering lyft fram i olika åtgärdspaket. Kanske något för de som förordar högre och fler skatter att ta fasta vid?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa