Ge alla barn möjlighet till en strålande jul

Genom riktat stöd till familjer och barn i utsatthet kan fler få uppleva en strålande jul. Skriver Pia Steensland, riksdagsledamot (KD) och Ingegerd Johansson, Gnesta och Sörmland (KD)

Genom riktat stöd till familjer och barn i utsatthet kan fler få uppleva en strålande jul. Skriver Pia Steensland, riksdagsledamot (KD) och Ingegerd Johansson, Gnesta och Sörmland (KD)

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2020-12-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Jul, jul strålande jul” heter det i en av våra mest folkkära julsånger. Och visst förknippar de flesta av oss julen med, värme, familjegemenskap och förhoppning. Men för barn som lever i utsatthet är julen allt annat än strålande. För oss kristdemokrater är det en hjärtefråga att stödja de barn vars jullov kan kännas som en evighet.

En evighet präglad av oro, besvikelse och rädsla istället för glädje och värme. Oro för att behöva gå hungrig när skollunchens säkra måltid uteblir. Besvikelse över att inte få någon julklapp. Rädsla för att föräldrar eller andra närstående kommer att dricka för mycket och kanske bli våldsamma. Så ska inget barn behöva ha det. 

Men jullovet innebär också att det vanliga skyddsnätet av vuxna utanför familjen försvinner, redan utsatta barn blir än mer utsatta. Barnens rätt i samhället (BRIS) rapporterade att antalet samtal ökade med 37 procent under årets covid-19 präglade sommarlov. 

Risken är att behovet ökar ännu mer under jullovet. Kristdemokraterna har därför föreslagit att BRIS ska få ytterligare 10 miljoner kronor för att de ska kunna öka bemanningen. Alla barn som tar steget att ringa BRIS måste mötas av en vänlig och trygg röst. 

En grundförutsättning för att stödja barnen är också att stärka familjens ekonomi. Vi vill sänka skatten för föräldrar och höja barndelen i bostadsbidraget. För en ensamstående mamma med två barn skulle det kunna innebära 500 kronor extra i månaden. 

Vi vill också införa ett fritidskort som skulle ge nästan en miljon barn i årskurs 2 till 9 rätt till 500 kronor per år i stöd för fritidsaktiviteter. Barn i utsatthet skulle få upp till 2400 kronor. På så sätt skulle inget barn behöva välja bort sin sport, dans eller musikaktivitet när familjens hushållskassa tryter.

Genom riktat stöd till familjer och barn i utsatthet kan fler få uppleva en strålande jul.