Ge barnet kärlek – mera kärlek

Jag citerar kloka Astrid Lindgren: ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” Skriver Jessica Kirjavainen.
Jag citerar kloka Astrid Lindgren: ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” Skriver Jessica Kirjavainen.

Insändare 4 mars 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folk säger och skriver att barn ska läras hit och dit, vinnas över, vänjas av, vänjas till och de ska anpassas efter världen, de ska lyda, kuvas, straffas och en massa annat DUMT. 

Och där står vi föräldrar, vet varken ut eller in, undrar om en verkligen bara ska gå emot allt en tror på och om det där lilla hjärtat en fått verkligen egentligen bara är en stor plump som en ska vinna över? NEJ!

Jag vet inte allt, har ofta fel, lär om och nytt hela tiden och jag står och sliter mitt hår för jag inte räcker till vid utvecklingsfaser och saker jag inte förstår. 

MEN! Jag vet att det absolut bästa att göra är att ALLTID följa sitt hjärta för då blir det rätt, och LYSSNA på andras hjärtan, för alla och envar är olika unika individer så alla barn och vuxna kan inte funka på samma sätt. 

Jag väljer noga mina strider och det är några få viktiga grejer jag är noga med och jag kan i mitt liv inte förstå då varför det i de striderna ska ingå saker som sömn, mat eller toalettgöromål för jag vet ju att tonåringen sen inte kommer sova i min säng, amma eller aldrig tvätta sitt hår. 

Den här tiden är så kort, snart har barnen flugit bort och bara för att de är hela mitt liv så är inte jag hela deras liv utan de ska ju ut i sina egna liv. 

Och då vill jag att det enda de tar med sig är att de är ÄLSKADE över all gräns, att hela deras väsen är helt okej, att de får vara precis som de är och vill, att deras hjärta alltid kommer leda dem rätt och att de är fyllda till bristningsgränsen med KÄRLEK, NÄRHET och TRYGGHET. 

För DET är allt barn behöver, inte att få en grund av osäkerhet, en tro att allt som är de ska vinnas över eller anpassas bort, att livet är något hårt som en måste lära sig uthärda, att allt är svårt! 

Varför ska vi göra det så svårt? Livet är till för att levas, just nu, tillsammans, sova tillsammans, amma hur länge vi vill, göra det vi vill, äga vår tid, vara tillsammans! Just nu. Det är det som livet handlar om, det är lätt! Som ett av barnen sa när vi satt i skogen och koka choklad ”det här är livet på en pinne mamma!” Ja, det är det, livet är inte svårare än så.

Jag vill dela all min tid med mina fem barn, den tid vi får, varenda dag, för såhär tror jag, att barn behöver sina föräldrar och deras kärlek och närhet, så länge de vill, de behöver få bara vara som de är, i den takt de vill, de behöver inga dyra telefoner, skidsemestrar eller flashig bil, de behöver bara en vuxen som lyssnar, och kanske lite varm choklad. 

Jag citerar kloka Astrid Lindgren: ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” Så sa hon 1948, ja så var det då, så är det nu och så kommer det alltid va, och därför sitter vi här och bara älskar varandra så mycket vi bara kan så länge vi får. Så det så!

Ämnen du kan följa