Giftfri förskola för alla?

Styret, som drivit på för giftfri förskola, borde bredda synen och lyfta blicken från det lilla till det stora.
Skriver Sofia Hallgren Remnert (L) Jessica Johansson, ledamot utbildningsnämnden.

Styret, som drivit på för giftfri förskola, borde bredda synen och lyfta blicken från det lilla till det stora. Skriver Sofia Hallgren Remnert (L) Jessica Johansson, ledamot utbildningsnämnden.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2020-08-24 05:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings kommun har varit en föregångare i projektet ”Giftfri förskola” som startades av Naturskyddsföreningen. En viktig satsning då barn är mer känsliga än vuxna för att bli utsatta för olika gifter i behandlingsmedel, plaster. ”Giftfri förskola” handlar inte enbart om att föräldrar och personal ser till kraven när det gäller lek- och förbrukningsmaterial, det handlar även om politikens ansvar att se till att miljön våra barn vistas i är giftfri.

Enligt SVT 25/5 ställer Nyköpings kommun krav enligt ”Giftfri förskola”, men har ännu inte beslutat om någon kemikalieplan. Där framgår också att alla kommunala förskolor har kemikaliesanerats. Hur kommer det sig då att Nyköping tillåter skyhöga radonhalter i lokaler i samband med barnens förskolelokaler?

Vi påverkas av vår miljö, de negativa effekter som vi har förmågan att freda oss från måste vi ta ansvar för att åtgärda. Styret, som drivit på för giftfri förskola, borde bredda synen och lyfta blicken från det lilla till det stora. Ge alla förskolebarn rätt till en giftfri förskola. Politiker borde stå över att lova i valet men inte stå upp för löftena efteråt.