Glädjande att de vill uppfylla vårt vallöfte

Insändare 15 februari 2023 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater i regionen har sedan länge drivit frågan om fler familjecentraler i Sörmland och så sent som i valrörelsen hade vi, tillsammans med toppolitiker i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm ett gemensamt vallöfte att öppna nya familjecentraler i deras kommuner.

Därför är det glädjande att läsa att vår styrande minoritet nu valt att lyssna in vår politik och driva vårt vallöfte vidare. Även om det är märkligt, att det är just vårt vallöfte som lyfts fram när minoriteten efter drygt 100 dagar äntligen presenterar en gemensam politik och vad de faktiskt vill för sörmlänningarna.

Tyvärr verkar de ha missuppfattat syftet med familjecentralerna, så vi vill passa på att reda ut det hela. Familjecentraler är ett sätt för region och kommun att samverka med familjer och barn. Det är ett förebyggande arbete för att tidigt fånga upp eventuella problem. Häribland risk för psykisk ohälsa. Genom gemensamma, tidiga insatser är det möjligt att barnen senare i livet slipper vända sig till specialistvården. Exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). För oavsett hur många BUP-val man presenterar är ju målet ändå att genom förebyggande insatser fånga upp i tid så man slipper specialistvård. Så låt oss fokusera på just det.

För att se till så att minoritetens fina ord om fler familjecentraler blir verklighet och inte stannar just vid fina ord och förlorad tid har vi nu lämnat in en motion. I motionen vill vi att den styrande minoriteten omedelbart ska ta upp diskussion med våra kommuner med syftet att vi får fler familjecentraler i Sörmland.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa