Gnestas bostadsförsörjningsprogram 2021–25 är ett märkligt dokument vad beträffar de äldres bostadsförsörjning. Å ena sidan förväntas en kraftig ökning av antalet invånare över 80 år under de närmaste åren. Deras antal väntas fördubblas under detta decennium. Å andra sidan vill man inte utöka antalet äldreboendeplatser i kommunen. En djupare analys av de ålderssvagas behov av äldreboendeplats skulle ha lett fram till en annan slutsats.
I 80-årsåldern blir det mer vanligt att drabbas av försämrad aptit. För många äldre leder det till undernäring. Undernäringen leder till förtvinade muskler, balansproblem och ökad fallrisk. Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall och sjukhusinläggningar i Sverige. De flesta som faller är 80 år eller äldre. Undernäringen leder också till osteoporos, det vill säga skelettet blir poröst. Då ökar risken för benbrott vid en fallolycka. Dessutom leder undernäringen till kroppslig skörhet, det vill säga försämrad immunitet och sårläkningsförmåga. Då ökar risken för komplikationer med dödlig utgång efter en fallskada. Därför kallar man ofta äldres fallolyckor ”the silent killer”.
Sambanden mellan undernäring hos äldre och deras risk att dö av en fallolycka är således starka. Kommunens äldreboenden har en mycket bättre förmåga att hålla en matordning, som förebygger och behandlar undernäring hos äldre, jämfört med vad hemtjänsten klarar av för dem, som bor kvar hemma. Det motiverar att fler äldreboenden byggs i kommunen under de närmaste åren.