Gnesta förtjänar ett kulturhus

Maria Carlén Lindwall (MP) är en av insändarskribenterna som vill se ett kulturhus i Gnesta. Arkivbild

Maria Carlén Lindwall (MP) är en av insändarskribenterna som vill se ett kulturhus i Gnesta. Arkivbild

Foto: Andreas Tun Hedfors

Insändare2023-12-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fritidsgården Chill ska enligt den politiska majoriteten i kommunfullmäktige flytta upp till Frejaskolan. Vi tycker det är positivt att kommunen ser över fritidsgårdens lokaler, då de nuvarande inte är helt ändamålsenliga. Det finns både för- och nackdelar med att låta fritidsgården husera i skolans lokaler. Men vi tycker att det är synd att majoriteten inte vill titta närmare på andra möjligheter, som långsiktigt vore bättre för Gnesta.

Både kulturskolan och fritidsgården behöver nya lokaler sedan länge. Detsamma gäller biblioteket som kommer att utrymmas när centrumkvarteret rivs. Biblioteket är redan i dag i behov av större lokaler, och politikernas mål är att Gnesta ska fortsätta att växa i snabb takt så snart vatten- och avloppsfrågan fått sin lösning.

Det centrum vi bygger idag kommer vi att få leva med i decennier framåt. Så varför inte planera redan nu för ett allaktivitetshus eller kulturhus där fritidsgård, kulturskola och bibliotek kan rymmas under samma tak? Det vore ekonomiskt effektivt och skulle öppna stora möjligheter för samarbeten mellan kommunens verksamheter och föreningslivet. Det skulle skapa en naturlig mötesplats för både barn och vuxna och bidra till ett mer levande centrum – vilket också gynnar våra lokala småföretag.

Att flytta fritidsgården tillbaka till Frejaskolan efter mer än 20 år känns som ett steg i fel riktning för en kommun som vill utvecklas. Det levande kulturlivet och starka föreningslivet är en av Gnesta kommuns största tillgångar. Men ideella krafter måste få stöd och draghjälp av en kommun som vågar satsa och blicka framåt – inte bakåt.