Energisystemet ska vara tryggt och pålitligt


Insändarskribenten Anna af Sillén (M) tycker att det var bra att de sörmländska kustkommunerna sa nej till vindkraftparken Långgrund. Arkivbild

Insändarskribenten Anna af Sillén (M) tycker att det var bra att de sörmländska kustkommunerna sa nej till vindkraftparken Långgrund. Arkivbild

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-12-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskt energisystem behöver återuppbyggas så snabbt och robust som möjligt och det som behövs är stabil, planerbar kraft som levererar el till ett rimligt pris. Den bistra sanningen är att det kommer ta tid, och det är naturligtvis lätt att i detta läge söka enkla lösningar. Därför är det mycket välkommet att de politiska ledningarna i Nyköping, Trosa och Oxelösund orkat göra noggranna analyser i fallet med Vindkraftsparken vid Långgrund och visat på just det långsiktiga ledarskap som behövs.

Kommunerna har levererat välgrundade motiveringar för sitt gemensamma ställningstagande: nej till vad som skulle blivit en av världens största vindparksindustrier i kustnära läge med stora konsekvenser för såväl människor som natur och mycket svårhanterliga påfrestningar på vårt energisystem. Försvaret säger också nej och nu är det klart att mark- och miljödomstolen konstaterar att det saknas laglig grund för tillstånd och låter regeringen göra en slutlig avdömning.

Sörmland ska naturligtvis bidra till svensk energiförsörjning och har goda möjligheter att göra det. Kärnkraftsanläggningen Studsvik är redan idag världsledande när det gäller nukleär teknik och här finns goda förutsättningar att starta upp energiproduktion, helt i regeringens linje. Riksdagen har precis klubbat den plan för kärnkraft som innebär att vi nu river undan hinder och snabbar på processen för att återuppbygga ett stabilt energisystem. Och detta på ett sätt som tar hänsyn till vår värdefulla sörmländska natur- och havsmiljö.