Gör utbildningen inom vården attraktiv

Undersköterskeutbildningen behöver kvalitetssäkras, och den kan absolut göras mer attraktiv skriver insändarskribenten.

Undersköterskeutbildningen behöver kvalitetssäkras, och den kan absolut göras mer attraktiv skriver insändarskribenten.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Insändare2020-08-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det stormar inom vården och bristen på undersköterskor gör sig påmind så finns det ännu ett litet problem. Undersköterska är inget licensyrke. Nu ska staten gå in och bekosta 10 000 undersköterskeutbildningar, då man märkt att många outbildade undersköterskor i tjänst har lett till problem. Det känns bra att man försöker råda bot på underskottet av ordentligt utbildad personal, men det känns inte kul när man sitter med 40 000 i studieskulder och snart är klar med sin utbildning - till ett jobb som redan utförs av outbildade eller "snabbkurs-utbildade" personer. 

Ett slag i magen för alla timmar man lagt ner på studierna. Men när man kommer till vården och det begås miss på miss så märker man ju att man ändå kanske har lite nytta av vissa delar av utbildningen ändå. Men utbildningen behöver kvalitetssäkras, och den kan absolut göras mer attraktiv genom tidigare inriktning (praktik vill man göra för att prova på det man ska jobba med efter utbildningen och för att skaffa sig kontakter inför framtida arbetssökande) och ett mer "statusfyllt" slutresultat. Idag kan alla människor kalla sig för undersköterska men med min erfarenhet av vården samt genom alla rapporter man hört genom facket, så känns det inte som en yrkesroll att se fram emot eller att vara stolt över. 

Det här måste ses över för att locka fler -välbehövda- undersköterskor till branschen. Som en parentes kan tilläggas att stor vikt läggs vid basala hygienrutiner på utbildningen, men när man kommer ut i arbetslivet får man visst inte tillämpa dessa, då "det kan skrämma brukarna"?! Så rädd är man om folket idag...