Gratis buss för barn i Västerljung

Insändarskribenten Gitte Jutvik Guterstam (V).

Insändarskribenten Gitte Jutvik Guterstam (V).

Foto: Isak Dahl

Insändare2024-09-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gratis buss till bad, träning, kultur och kompisar. Det var vad eleverna på Kyrkskolan i Västerljung framhöll då skolan bjöd in politiker för flera år sedan.

Nu har detta önskemål rullat vidare inom politiken. Under onsdagen kommer frågan behandlas i kommunfullmäktige i Trosa.
Trosa kommun består av tre tätorter, olika stora och med olika möjligheter för invånarna. Den nya hallen Multum ligger i Trosa med dans, cirkusskola och basket. Safirens bad i Vagnhärad är uppskattat av unga. Nära för många men långt bort för några.

Vi vill uppmuntra rörlighet för ungdomar inom kommunen. Det finns bussar mellan orterna men unga behöver egen bussbiljett för att kunna åka spontant eller planerat. Så står det i motionen som lämnades in av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna för snart ett år sedan. I motionen föreslogs att alla barn i Trosa kommun skulle kunna åka buss gratis. Kommunstyrelsen sa nej. Argumentet till avslag är att det blir för dyrt. När fullmäktige i Trosa nu sammanträder ska frågan behandlas slutgiltigt. Troligtvis blir det avslag på motionen igen. Argumentet från oss som skrivit motionen är förutom att alla i kommunen ska ha någorlunda lika lätt att ta del av aktiviteter och umgänge med kompisar. Ytterligare ett argument är att få ner bilåkandet där Trosaborna ligger i topp i Sörmland.
Men vad säger Alliansen i Trosa om att testa i mindre skala och då med gratis buss för barn i Västerljung? Det var ju barnen där som kom med förslaget.