Gratis parkering skulle rädda handeln i centrum

Insändare 7 april 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings kommun är väldigt stor. Att resa med bil mellan Ålberga och Tystberga tar nästan lika lång tid som att resa mellan Norrköpings och Nyköpings centrum. Faktum är att det tar cirka 20–25 minuter i snitt att ta sig till och från Nyköpings centrum om man reser från de mindre samhällen som finns utanför stadskärnan. I dagens samhälle där e-handeln är så stark är det mer eller mindre en dödsdom för småföretagaren i centrum att ha Stockholmsliknande parkeringsavgifter som dessutom är tidsbegränsade. 

Centrum är inte attraktiv av flera anledningar, och parkeringsfrågan är definitivt en av dem. Jag bor själv inom en mil från Stora Torget och det är sällan jag tar mig till centrum för att fika, handla eller annat – besväret att behöva tänka på att hitta parkeringsplats, samt veta att det kostar pengar och att jag dessutom ska hitta ny plats och betala igen om jag behöver vara i stan längre än två timmar är helt enkelt för stort. Lägg till dagens bränslepriser i summan, och den totala kostnaden för varan man ville köpa i stan ökar igen. Kollektivtrafiken är inte heller ett alternativ, då det är väldigt kostsamt för den som inte köper månadskort. 

Ett sätt att få fler att ta besöka centrum är att införa ett avgiftsfritt och tidsbegränsade parkeringssystem. Det fungerar i Katrineholm och Trosa, varför skulle det vara annorlunda i Nyköping?

Flera kan tycka att detta är bekvämlighetsfrågor och i-landsproblem. Jag håller med er, men glöm inte att det är mina pengar som går till e-handeln eller någon av de större affärerna i Pål Ljungs hage, Gumsbacken eller Gustavsberg istället för någon av de centrala butikerna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa