Gult ljus kan varna bilister för reflexlösa

Många använder inte reflex när de korsar gatan i mörkret. Insändarskribenten föreslår att gula blinkande signaler ska varna bilisterna.

Många använder inte reflex när de korsar gatan i mörkret. Insändarskribenten föreslår att gula blinkande signaler ska varna bilisterna.

Foto: Ann-Katrin Drevfjäll

Insändare2022-12-03 06:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SN har de senaste veckorna publicerat ett antal insändare där skribenten påtalar den urusla användningen av reflexer. Idag tisdag 29/11, kväll, då jag hade anledning att köra i centrala Nyköping ett par gånger, bekräftades detta. Förutsättningarna var mörker, svart asfalt med regnblöta gator. Utöver det så blir förutsättningarna än värre med den mötande trafikens strålkastare.

Jag passerade ett stort antal övergångsställen och i stort såg jag ingen fotgängare med reflexer. Sedan hör det till saken att många övergångsställen har undermålig gatubelysning. När ska den första fotgängaren skadas eller dödas på grund av brist på reflex på kläderna?

För en tid läste jag ett inlägg på Facebook där den som skrev frågade hur många fotgängare som saknade reflex hade anmält sig till Donationsregistret. En klart relevant fråga.

Stans styrande kanske skulle överväga att inrätta en gul blinkande signal vid samtliga övergångsställen. Då får man som bilist en liten påminnelse om att här kommer ett övergångsställe. Denna signal kan fungera under den mörka årstiden och skydda gångtrafikanterna då de struntar i att bära reflexer.