Hade hånflinat åt dagens händelser för tio år sedan

Polisen undersöker platsen efter explosionen i Högbrunn i Nyköping tidigare i höst.
Polisen undersöker platsen efter explosionen i Högbrunn i Nyköping tidigare i höst.

Insändare 25 oktober 2023 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har full respekt för oron och debatten kring vårt klimat, men i sanningens namn. Det är inte klimatet som diskuteras i kompisgängen, på arbetsplatserna och vid frukostborden.

Om någon sagt till dig för 10 år sedan, att det i Europa 2023 sitter en 71-årig ryss med vanföreställningar och beordrar sin armé att skicka missiler mot skolor och sjukhus och hotar att använda kärnvapen. Att gängkriminella i Sverige år 2023 har öppnat egna vårdcentraler, infiltrerat rättsväsendet och statliga myndigheter. Att bostadshus sprängs i bitar och barn avrättar barn med hjälp av skjutvapen. Hur hade du 2013 bemött dessa påståenden? Med att skaka på huvudet och hånflina? Jag hade förmodligen gjort det.

Nu är vi där och det är inte en sketch från Monthy Pythons Flying circus vi dagligen bevittnar, utan snarare en scen från de mörkaste partierna ur Sagan om ringen med Sauron, Mordor och allsköns orcher.

Möter man då inga positiva nyheter i flödet? Jo, absolut. Inflationen är på väg ned, räntan ser ut att ha nått sin kulmen och i Nyköping har vi fått en gågata som binder samman öster och väster. Vi svenskar reser dessutom till varmare breddgrader som aldrig förr, apropå den klimatdebatt som försiggår i medier och vid vissa frukostbord.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa