Hälften stannade hemma – besluten tas i Bryssel

Det blev en del dans på valvakorna, här hos
Socialdemokraternas valvaka på ABF-huset i Stockholm.

Det blev en del dans på valvakorna, här hos Socialdemokraternas valvaka på ABF-huset i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2024-06-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU-valet är äntligen över och Sverige kan återgå till att fokusera på vardagens alla bekymmer fram till valet 2026. Huruvida människors egentliga åsikter speglas i ett val där hälften av den röstberättigade befolkningen väljer att stanna hemma, kan och bör ifrågasättas.

Vissa partiföreträdare sjöng högt och dansade vilt, medan andra lämnade valvakorna ganska slokörade. De som sjöng allra högst och dansade längst in på natten, var miljöpartisterna. Med all rätt, då de gjorde ett bra val och vann ett mandat jämfört med valet 2019. När miljöpartisterna vaknar med träningsvärk efter dansen och hesa röster efter sången, kanske verkligheten smyger sig på dem. Deras partigrupp i Bryssel, De Gröna/EFA, gjorde nämligen ett katastrofval och förlorade hela 19 mandat. 

I Sverige har vi en tro på att alla ser upp till oss och att de använder vårt lilla land som ett föredöme. Så kanske det var en gång i tiden, men det är många år sedan nu. Sveriges 21 mandat i Europaparlamentet väger tämligen lätt i sammanhanget, för till syvende och sist är det i Bryssel besluten tas och inte i Stockholm.