Hållbar förändring kräver fokus på orsak

 Psykisk ohälsa ska förebyggas berättar den styrande majoriteten men jag undrar nyfiket hur? Har region och kommun en samsyn kring detta? Skriver Pia Berg.

Psykisk ohälsa ska förebyggas berättar den styrande majoriteten men jag undrar nyfiket hur? Har region och kommun en samsyn kring detta? Skriver Pia Berg.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2020-12-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN(13 nov)skriver majoriteten i Nyköping att de fortsätter lägga resurser på barn/ungdomar 2021. De berättar att de satsar på BUP och samtalsmottagningar. Självklart är det en bra satsning. Området behöver prioriteras. Men jag saknar ett helikopterperspektiv. Från alla styrande. Olika instanser fokuserar på sin budget, sitt verksamhetsområde.

En gemensam övergripande målbild blir inte tydlig. Psykisk ohälsa ska förebyggas berättar den styrande majoriteten men jag undrar nyfiket hur? Har region och kommun en samsyn kring detta? En nödvändighet om det ska bli framgångsrikt tänker jag. Om målbilden är fler BUP och samtalsmottagningar i framtiden är satsningen rätt. Men jag hoppas på en djärvare målbild. En vision om att unga i framtiden inte ens lider av psykisk ohälsa. Med den målbilden behövs fokus på att definiera och förändra orsak istället för symtomlindring. 

Undersökningar visar att ökningen av psykisk ohälsa gäller hela ungdomsgruppen. Vissa forskare menar att det kan vara en indikator på att det är de ungas livsvillkor som ligger bakom ökningen. Tänk om det är så att den psykiska ohälsan är en sund reaktion på hur vi vuxna format samhället som unga växer upp i. För vuxna är det så klart en superskön strategi att påstå att det är de unga som inte pallar, är lata, känsliga så att vi politiker, ledare, föräldrar, tränare och lärare slipper rannsaka beslut som skapat samhället och fortsätta som vanlig. Men hur har de unga i sådana fall blivit allt det där? 

Det är grus i maskineriet. Det spelar ingen roll hur mycket olja vi pumpar in om vi inte först avlägsnar gruset. Annars fortsätter nyrekrytering till gruppen med psykisk ohälsa. Hur är livsvillkoren för unga idag? Prioriterar och belönar samhället rätt saker? Vad är rätt saker? Ansvaret i frågan behöver lyftas från individ till samhällsnivå om vi ska lyckas med hållbara förändringar som gör skillnad på riktigt. Medikalisering av mänskliga problem och sjukdomsvinster med miljonkarriärer byggda på psykisk ohälsa är också viktiga begrepp att syna i debatten. Detta är givetvis en övergripande regeringsfråga, men det fråntar inte styrande i Nyköping ansvaret att tänka större än stort och långsiktigt.