Har en sommarkatt något värde?

Jag vill gärna se en ökad status på katter och kattliv, skriver Conny Jakobsson Ute i Bergshammar.

Jag vill gärna se en ökad status på katter och kattliv, skriver Conny Jakobsson Ute i Bergshammar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-10-24 21:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja då var hösten här igen. Det innebär för många små fåglar början på en tuff tid kyla och frost. För mig innebär det inköp av olika fågelfrön till fågelmataren utanför mitt köksfönster. Där kan jag sedan se alla möjliga små fåglar då jag tar min morgon eller eftermiddagsfika i värmen vid fönstret. Att då helt plötsligt upptäcka att där på marken dold av en buske ligger det en katt på lur föra få sig ett skrovmål det väcker inte helt angenäma känslor.'

I det läget bryr jag mig inte om ifall katten är registrerad eller inte men regeringen föreslår att katter ska registreras och märkas. Anledningen sägs vara att öka skyddet för katterna men följden kommer också bli ökad byråkrati när en lång rad myndigheter ska involveras. De kattägare som inte registreras sina katter drabbas av en straffavgift men vad händer med katterna är liksom en hel del andra detaljer fortfarande oklart. Ska omärkta katter jagas och skutas precis som andra omärkta husdjur? 

Jag vill gärna se en ökad status på katter och kattliv. Kastrering av katter borde vara kostnadsfritt vid registrering för att undvika ofrivilliga kattkullar och sommarkatter borde vara straffbart. Att lämna den katt barnen gosat med hela sommaren helt ensam utan mat och vatten vid ert sommartorp är inte bara hjärtlöst det är omänskligt. Risken är stor att det är just eran sommarkatt som ligger just nu här under min buske hungrig och undernärd törstig och hungrig. Jag önskar dig faktiskt riktigt ruskiga och otäcka mardrömmar!