Har försökt sprida kunskap om denna viktiga period

"Själva NK-villan står där vid Nyköpingsån som ett fint, för att inte säga vackert, exempel på NK:s historia här i Nyköping" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Själva NK-villan står där vid Nyköpingsån som ett fint, för att inte säga vackert, exempel på NK:s historia här i Nyköping" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Sörmlands Media

Insändare2022-10-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 16 september har SN en blänkare om Sörmlands museums kommande utställning om NK-epoken under förra seklet i Nyköping. Där framgår bland annat att Nyköpings kommun bidrar med 300  000 kronor. En både välkommen och viktig satsning.

Kommundirektör Mats Pettersson uttalar sig och menar att det ”saknas rätt mycket berättelser kring NK:s verkstäder och möbler”. Mats Pettersson hoppas att intresset om detta kommer att öka och att man, när man kommer till Nyköping känner att det finns en industrihistoria som man är stolt över och som vi kan lära oss av. 

Vi, som i NK-villans vänner arbetat med just detta i mer än tio år, känner oss minst sagt nedvärderade av dessa uttalanden. Vi kan hålla med om att allmänhetens kunskap om NK-epoken är sorgligt liten. Trots att vi har försökt och fortsatt försöker att sprida kunskap om denna viktiga period i kommunens historia genom böcker, bildspel, föredrag med mera. Och själva NK-villan står där vid Nyköpingsån som ett fint, för att inte säga vackert, exempel på NK:s historia här i Nyköping.

Vi uppskattar kommunens uppmärksamhet på NK-verkstädernas stora historiska betydelse men känner sorg över den yrvakenhet som kommundirektörens uttalande visar. Vi ifrågasätter inte att kommunen stöttar museets ambitiösa satsning men tänker ibland ”Vi då?”