Har sett skräckexempel när omsorgen privatiseras

"Det bästa sättet att göra vinst är att skära ner på personal och försämra servicen", skriver Lotta Johnsson Fornarve (V).

"Det bästa sättet att göra vinst är att skära ner på personal och försämra servicen", skriver Lotta Johnsson Fornarve (V).

Foto: Peter Alexis

Insändare2022-09-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldreomsorgen berör oss alla. Antingen är vi själva äldre och befinner oss i äldreomsorgen, vi kanske arbetar där, eller så kommer vi i många fall förr eller senare att hamna där.

Alla ska ha rätt till en bra och trygg omsorg, med ett rikt innehåll och god livskvalitet. Den som jobbar inom omsorgen måste ges möjlighet till utbildning och en bra lön. För att få en jämlik äldreomsorg behöver kommunerna tillföras tillräckliga resurser. I Oxelösund har vi jobbat hårt för att förbättra äldreomsorgen. Vi jobbar för att avskaffa delade turer. Vi har ökat andelen utbildad personal och byggt ut antalet platser inom särskilt boende. Vi erbjuder kulturaktiviteter och anhörigstöd med mera.

Men vi är medvetna om att mer behöver göras. Vänsterpartiet vill därför investera rejält både i personal och i omvårdnaden om de äldre både i Oxelösund och i hela landet. En sak som är säker, är att om Moderaterna med stöd av SD, KD och L kommer till makten i kommunen och i riket, så kommer utvecklingen inom äldreomsorgen att gå åt fel håll. Det första M kommer att göra här i Oxelösund är att öppna möjligheten för privat omsorg. Vi har sett flera skräckexempel på vad som händer när omsorgen privatiseras. De privata vårdföretagens främsta intresse är att göra vinst. Det bästa sättet att göra vinst är att skära ner på personal och försämra servicen.

Om vi vill stärka och förbättra äldreomsorgen, måste vi se till att behålla den i samhällets kontroll. Vänsterpartiet är garanten för en väl utbyggd äldreomsorg och välfärd i Oxelösund och i hela landet. Ett tryggt samhälle är politikens ansvar.