"Hårdare straff inte rätt väg att gå"

Min uppfattning är således att hårdare straff inte är rätt väg att gå. Insatser måste komma på ett mycket tidigare stadium, skriver Rijad Trubljanin, juriststudent.

Min uppfattning är således att hårdare straff inte är rätt väg att gå. Insatser måste komma på ett mycket tidigare stadium, skriver Rijad Trubljanin, juriststudent.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-24 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är hårdare straff den rätta vägen att gå för att bekämpa det dödliga skjutvåldet?

Ingen har nog kunnat undgå att det numera skjuts febrilt runt om i landet. Inte sällan får skjutningarna dödliga utgångar, vilket innebär tragiska konsekvenser för samtliga inblandade parter.

Diskussioner pågår i högsta grad hur vi skall få bukt med brottsligheten och gängkriminaliteten. En sak är vi nog alla överens om, nämligen att skjutningar, sprängningar och andra kriminella handlingar inte ska vara en del av det svenska samhället. Vad vi kanske inte är överens om är vilka åtgärder som bör vidtas för minska kriminaliteten. 

Min uppfattning är att den politiska debatten har blivit för monoton i denna fråga. Det känns mer som en skriktävling mellan politiker, där alla vädjar om strängare straff och hårdare tag. Lås in och isolera mera! 

Jag är beredd att nyansera den bilden. Fängelse är en extremt destruktiv miljö för den enskilde individen. Dessutom kan det vara en plats för att knyta nya kontakter i den kriminella sfären. Ett konkret exempel är USA, där straffskalorna är skyhöga i förhållande till det svenska rättssystemet, men trots detta har de mycket höga tal av kriminalitet. 

Min uppfattning är således att hårdare straff inte är rätt väg att gå. Insatser måste komma på ett mycket tidigare stadium. Dels handlar det om att skapa en meningsfull fritid, i synnerhet för de ungdomar där det statistiskt sätt begås flest brott. Det måste också finnas fler synliga vuxna i utsatta områden som kan samtala och föra en dialog med ungdomarna. Men hårdare straff är inte rätt väg att gå!