Hedersvåld ständigt aktuellt

Fadime blev skjuten till döds av sin far 2002 för att hon ville ha sin frihet. Annelie Danling Brash har diskuterat hedersvåld med elever på Nyköpings gymnasium.

Fadime blev skjuten till döds av sin far 2002 för att hon ville ha sin frihet. Annelie Danling Brash har diskuterat hedersvåld med elever på Nyköpings gymnasium.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-02-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Återigen lyfts frågan om hedersproblematiken i Sverige. Tillsammans med alla våra nyanlända elever på introduktionsprogrammet, Nyköpings gymnasium lyfter vi frågan via dokumentären, "Arvet efter Fadime". 

Fadime som blev skjuten till döds av sin egen far 2002 för att hon ville ha sin frihet i det nya landet Sverige. Hon blir ofta en symbol för hedersproblematik och förtryck. Även denna gång blir okunskapen tydlig om de lagar och regler som gäller i Sverige samt att dessa kulturkrockar skapar osäkerhet och stress. 

Frågorna blir många och diskussionen behövs verkligen för att reda ut begreppen, för att skapa klarhet samt förståelse. Frågorna kring just hedersvåld blir ofta svåra och många av oss vill helst inte prata om dem eller kanske lägga oss i. Just i detta vakuum skapas den osäkerhet och otydlighet som bli farlig för Sverige och givetvis för integrationen. 

Någonstans behöver vi bestämma oss för hur vi vill ha det så att inte fler ungdomar och barn hamnar i just utsatthet, osäkerhet kring vilka lagar, regler och normer som gäller i vårt samhälle. Vår demokrati handlar just om allas lika värde, allas frihet samt rätten att välja sina egna liv utifrån de förutsättningar vi vill leva.

Diskussionen, debatten, kunskapen behöver få vara där som ett naturligt inslag i vårt samhälle. Vi behöver visa vägen och våga ta denna fråga på allvar. Jag har lyft frågan sen 2015 med kontinuitet och aldrig vikit för frågan även om det ibland blir jobbigt att stå där med alla "svaren". 

Tyvärr ser jag ingen förbättring, varje gång jag lyfter frågan med nya grupper ser jag samma mönster. De vet inte, ingen har talat med dem och behovet av diskussion och dialog är enormt.