Helgmys bidrar till skjutningar

Insändare2023-04-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En allmänt godtagen sanning är att det pågår krig om handeln av narkotika mellan kriminella grupper. En handel som det finns gott om pengar i. Pengar som värderas högre än människoliv. Vid så kallade skjutningar dödar pojkar och unga män varandra. Företeelsen kallas gängkriminalitet.

Skjutningar är vanligast i så kallade utsatta områden. Men de utsatta områdena är inte självförsörjande, så det kommer pengar från annat håll. I välrenommerade landsortskommuner har andra ungdomar råd att kosta på sig helgmys med främst cannabis. Den slutsatsen kan dras av SVT:s datajournalistik där man tittat på antalet dömda för ringa narkotikabrott per 10 000 invånare i Sveriges kommuner.

Gängkrigen om narkotikamarknaden går inte att komma åt så länge som det finns personer som köper och använder narkotika. Kunderna finns i hela landet, inte minst i Södermanland. I Flen, Eskilstuna, Oxelösund, Nyköping och Trosa ligger antalet kunder över riksgenomsnittet.

Vi sörmlänningar kan alltså göra betydande insatser mot det dödliga skjutandet genom att se till att bruket av narkotika upphör där vi bor.