Hemtjänsten måste få bättre bilar

Fyrhjulsdrift borde vara normen för bilar inom hemtjänsten, anser "Orolig invånare i Nyköpings kommun".

Fyrhjulsdrift borde vara normen för bilar inom hemtjänsten, anser "Orolig invånare i Nyköpings kommun".

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Insändare2021-12-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalens säkerhet äventyras inom hemtjänsten! Merparten av dagens bilar inom hemtjänsten är inte anpassade för hemtjänstjobb. Bilarna är väldigt lågbyggda, vilket orsakar belastningsskador. Det är i grund och botten ett jämnställdhetsproblem. Mansdominerade förvaltningar har mycket bättre bilar.

Många av bilarna idag är hyrbilar som är utrustade med dubbfria vinterdäck, vilket ökar olycksrisken mycket. Hemtjänsten får väldigt ofta åka på oplogade och väldigt hala småvägar. Inom stadsgränsen kan säkert dubbfria vinterdäck fungera. Men utanför staden måste bilarna ha dubbdäck om säkerheten skall bibehållas för både kunderna och personal. 

Fyrhjulsdrift borde vara normen. Kunderna kan inte vänta alltför länge vid exempelvis larmhjälp, hjälp med medicin och insulinet. Den planerade centralisering som är på gång inom Nyköping kommun kommer utan tvekan äventyra säkerheten. Politiker och tjänstemän måste börja prioritera hemtjänsten och dess personal, istället för att göra tvärtemot som dom verkar göra numera.