Hjälp Ukraina – minska förbrukningen av energi

Eftersom Sverige mest importerar Nordsjöolja är också minskad användning av bensin, diesel, etc viktigt. Det frigör Nordsjöolja till de länder som har högt beroende av rysk olja skriver  "Antiputindemokrat".

Eftersom Sverige mest importerar Nordsjöolja är också minskad användning av bensin, diesel, etc viktigt. Det frigör Nordsjöolja till de länder som har högt beroende av rysk olja skriver "Antiputindemokrat".

Foto: Carina JohansenNTB Scanpix/TT

Insändare2022-02-28 13:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Heder till bensinbolaget Preem och Vattenfall – men vi kan alla göra mer! Vattenfall har kungjort att man inte kommer att köpa uran från Ryssland. Preem tillkännagav att man avstår från att importera rysk olja. Det är jättebra. Sverige har senaste åren minskat beroendet av rysk olja som ersatts av Nordsjöolja. 

Som ett resultat av Putins "Hitlertyskliknande" anfallskrig mot Ukraina kan vi förutse att det blir energibrist i Europa med åtföljande höga priser. Många länder i Europa har ett betydande beroende av rysk naturgas, olja och kol. Ryssland har dragit ned utlovade gasleveranser med cirka 30 procent sedan i somras och skapar medvetet en bristsituation och höga energipriser i Europa –  vilket vi alla upplever.

Sverige kan periodvis exportera el till EU. Ju mer vi alla i Norden sparar energi, ju mer kan exporteras till norra Europa och i någon mån ersätta fossilbränslen från Ryssland. Eftersom Sverige mest importerar Nordsjöolja är också minskad användning av bensin, diesel etc viktigt. Det frigör Nordsjöolja till de länder som har högt beroende av rysk olja. Dessutom är det mycket bra ur miljösynpunkt, för handelsbalansen och för den privata plånboken.

Låt oss nu hjälpas åt med att köra så lite bil och maskiner som möjligt, släcka onödig belysning, dra ned innetemperatur och hundratals andra saker vi alla kan göra för att minska energiförbrukning. Både för Ukrainas befolknings skull, för de länder i Europa som får det svårt för miljön och den egna plånboken.